Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Caparol Muresko Graphite 14 - 10 Liter

Caparol
37.190 Ft
Menny.:db
Kiváló minőségű ásványi jellegű SilaCryl® homlokzati festék mely rendkívül diffúzióképes és vízlepergető.
Cikkszám: 682973
Elérhetőség: Raktáron
Várható szállítás: 2022. január 19.
Szerezhető hűségpontok: 744
Átvételi lehetőségek
Házhozszállítás, átvétel személyesen, csomagpont.
Fizetési módok
Utánvét, átutalás, online kártyás fizetés.
Kérdésed van?
Kollégáink több éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésedre.
37.190 Ft
Menny.:db

Paraméterek

Kiszerelés 10 liter
Fényességi fok Matt, G3
Tárolás hűvös, fagymentes helyen
Sűrűség 1,5 g /cm3
Legnagyobb szemcseméret < 100 µm, S1
Száraz rétegvastagság 100–200 µm, E3
Vízátbocsátási ellenállás (w érték) ≤ 0,1[kg/(m2· h0,5)] (alacsony) W3
Páraátbocsátási ellenállás (sd érték) < 0,14 m (magas), V1

Leírás

Alkalmazás
Kíváló mínőségű homlokzatfesték sima- és struktúrált alapfelületekre. Az egyedülálló Silacryl®-bázis olyan épületfizikai jellemzőket tesz lehetővé, mint magas pára- és kielégítő CO2 átbocsátás melletti hatékony nedvesség elleni védelem. A Silacryl®-bázis ezen felül a kíváló mínőségű tiszta akrilátfestékeknek megfelelő idjárásállóságot, károsodással szembeni stabilitást és tapadást biztosít azonos színgazdagságban. Durva vakolaton a Muresko hígítástól függően strukturamegtartó vagy kiegyenlítő bevonatot eredményez.

Tulajdonságok
• Időjárásálló
• Vízlepergető (DIN 4108 szerint)
• Lúgoknak ellenáll, ezért elszappanosíthatatlan
• Környezetbarát, alacsony szagú
• Könnyen felhordható
• Kíválóan fedi a csúcsokat és az éleket
• Alga- és gombaképződés gátló
• Nespri-TEC (ködmentes gépi szórástechnika) változatban is: Muresko Nespri-TEC

Bázis
Szilikongyanta és tiszta akrilát diszperzió.

Kiszerelés/csomagolási egység
Vödör
2,5 liter / 10 liter

Színek
Felhordás elött ellenőrizze a színezett terméket a színeltérés elkerülése érdekében. Szomszédos falfelületeken valamint, hogy a felhordást követően a kész felület egységes, homogén megjelenést kapjon, mindig ugyanabból a gyártásból (Charge) származó színezett festéket használjon.

A ragyogó, intenzív színek, mint pl. sárga, narancs, piros, stb. alacsonyabb átlátszatlan (takarás / fedőképesség) tulajdonsággal rendelkeznek. Emiatt célszerű első, alapozó rétegként egy hasonló pasztel színárnyalt felhordása, amely egységes homogén felületet eredményez. Előfordulhat, hogy ilyen esetben szükség lehet egy második rétegre is.

Színtartóság a német BFS✱ adatlapja (No. 26) szerint:
Osztály (kötőanyag): B
Csoport (pigmentáció): 1-3 (színárnyalat, színkód függvényében)
✱ Bundesausschuss Farbe und Sachwertschutz: festékekkel és ingatlan védelemmel foglalkozó német bizottság.

Feldolgozás

Alkalmas alapfelületek
Az alapfelület legyen stabil, szilárd, száraz valamint tiszta és minden olyan anyagtól mentes mely csökkenti a megfelelő tapadást.

Alapfelület előkészítése
Új és meglévő, sértetlen többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) műgyanta-, szilikát-, szilikongyanta és mész-cement (PII) fedőréteggel. Minimális nyomószilárdság a DIN EN 998-1 szerint: 1,5 N / mm2.:
A meglévő rendszert megfelelő nedves tisztítási eljárással tisztítsa meg. Maximális hőmérséklet nagynyomású vízsugárhoz: 60 °C, nyomás: max. 60 bar. A felületet hagyjuk alaposan megszáradni, melyet követően a Muresko-t, mint befejező festékbevonatot az alábbiak szerint hordjuk fel.

Vakolatok a PII (mész-cement), PIII (cement) habarcs osztály szerint vagy szilikátvakolatok:
Az új vakolatrétegeket általában 2 hétig, 20 °C-on és 65% relatív páratartalom mellett kezeletlenül kell hagyni. A kedvezőtlen időjárási viszonyok pl. szél vagy eső esetén, hosszabb száradási, kötési időtartamot kell biztosítani. CapaGrund Universal, mint további alapozó réteg használatával csökkenthető a mészkőképződés kialakulása a PII és PIII habarcsosztály fedőrétegeiben. A lúgos záró réteget így 7 napos száradási időt követően lehet felhordani.

Régi, meglévő vakolatok:
A felületi javításoknak elegendő időt kell biztosítani, hogy megfelelően megszáradjanak és kikeményedjenek. Erősen porózus, nedszívó és enyhén krétásodó felületeket Amphisilan Konzentrat vagy OptiGrund E.L.F. termékkel alapozzuk. Erősen krétásodó felületek esetén az alapozást Dupa-Putzfestiger termékkel végezzük.

Régi, meglévő szilikát festékbevonatok, vakolatok:
Tisztítsa meg a stabil, megfelelően szilárd bevonatot mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően. Távolítsa el a laza, málló, instabil felületeket majd használjon Dupa-Putzfestigert, mint alapozó réteget.

Pórusbeton régi sértetlen bevonattal:
A sértetlen, ép felületet meg kell tisztatani majd CapaGrund Universal termékkel alapozni. Nem ép felületek esetén használja a Disbon programot.

Betonfelületek:
A betonfelületeket zsaluolajmaradványoktól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani mely, történhet kézzel vagy az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral. Enyhén nedszívó és sima felületen CapaGrund Universal alapozzunk. Erősen pórozus, nedszívó és enyhén krétásodó felületek esetében alapozóként az Amphisilan Konzentrat vagy OptiGrund E.L.F. terméket használjunk. Erősen krétásodó felületek esetén az alapozást Dupa-Putzfestiger termékkel végezzük.

Cementkötésű forgácslapok / szálcement (eternit) lemezek:
A cementkötésű forgácslemezek magas lúgossága miatt Disbon 481 EP-Uniprimer-rel alapozzon, a mészkivirágzás elkerülése érdekében.

Tégla-homlokzatfalazat:
Bevonás céljára csak fagyálló idegen zárványokat nem tartalmazó előfalazó elemek vagy klinkertéglák alkalmasak. A falazásnak repedésmentesen fugázottnak és sómentesnek kell lennie. Alapozás Dupa-Putzfestiger-rel. Amennyiben a köztes alapozórétegben barna elszíneződés keletkezik, akkor oldószer tartalmú Duparol festéket kell alkalmazni.

Meglévő stabil diszperziós-, szilikát- és szilikon festékbevonatok:
Tisztítsa meg a stabil, megfelelően szilárd bevonatot mechanikus úton vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően. Normál nedszívású felületeken a Muresko közvetlenül felhordható, lásd a „Bevonatrendszer” fejezetben leírtakat. Mérsékelten nedszívó felületen alapozzon CapaGrund Universal-al max. 3% tiszta vízzel hígítva. Erősen nedszívó felületeken az alapozás OptiSilan Tiefgrund-al vagy Dupa-Putzfestiger-el történjen. Régi hordképes bevonat polisztirol alapú homlokzati hőszigetelő rendszeren mely erősen nedszívó, jól tapad és felületén finom hajszálrepedések találhatóak az alapozást Dupa-Putzfestiger-el végezzük.

Fényes és vízlepergető (hidrfofób) felületek:
A felületet mechanikusan édesíteni szükséges ezt követően CapaGrund Universal-al alapozzunk. Amennyiben a mechanikus érdesítést követően is jelen van a vízlepergető tulajdonság, javasoljuk a Dupa-Haftgrund alapozó bevonat használatát.

Meglévő stabil, hordképes rugalmas szintetikus- és szilikongyanta vakolatok:
A szennyezett felületet mechanikus úton (kefével, dörzsöléssel) vagy nagynyomású vízsugárral az előírásoknak megfelelően tisztítsa meg. A nedves technikával tisztított felületeket hagyja alaposan megszáradni.

Nem hordképes bevonatok:
Ásványi bevonatok: mechanikus úton távolítsa el a nem teherbíró, laza, málló részeket majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral tisztítsa meg. A megtisztított nedves felületeket a további kezelés előtt hagyja jól megszáradni. Alapozóként Dupa-Putzfestigert alkalmazzon.
Diszperziós bevonatok esetében a nem teherbíró, laza, málló részeket mechanikus úton távolítsa el, majd a felületet az előírásoknak megfelelően nagynyomású vízsugárral tisztítsa meg. Enyhén nedszívó és sima felületeken alapozzon CapaGrund Universal-al. Erősen porló, krétásodó és nedszívó felületeknél alapozóként Dupa-Putzfestigert alkalmazzon.

Alga- vagy penészfertőzött felületek:
A felületet mechanikus úton (kefével, dörzsöléssel, kaparással) vagy az előírások szerint nagynyomású vízsugárral meg kell tisztítani. Ezt követően a megtisztított felületet kenjük át Capatox-al, majd hagyjuk megszáradni.

Ipari füsttel vagy korommal szennyezett felületek:
Alkalmazzon oldószer tartalmú Duparol homlokzat festéket.

Felületek sókivirágzással:
A sókivirágzásokat szárazon kefével el kell távolítani majd alapozóként Dupa-Putzfestiger terméket használjon. Sókivirágzásos felületek bevonásánál a bevonat tartós tapadása, ill. a sókivirágzások megakadályozása nem szavatolható. Nagyobb felületeken alkalmazható a Capatect Sanierputz rendszer vagy a Histolith műemlékcsalád termékei.

Repedt vakolat- és betonfelületek:
Alkalmazzon Permasilan vagy Capa-Elast bevonatokat.

Hibás felületek:
A kisebb hibás felületeket Caparol Fassaden-Feinspachtel-lel, a nagyobb, mélyebb felületi hibákat 20 mm-ig Histolith-Renovierspachtel-lel javítsuk, majd a javított felületeket alapozzuk.

Anyag előkészítés
Felhasználás elött a Muresko-t kézzel vagy alacsony fordulatszámú rozsdamentes keverőszárral keverjük össze. A termék speciális tulajdonságainak megőrzése érdekében más termékkel nem keverhető.

A felhasználás módja
Ecsettel, hengerrel vagy Airless szórással.
Airless szórással történő alkalmazás esetén javasoljuk a Muresko Nespri-TEC termék és a ködmentes szórástechnikát eredményező Nespri-TEC rendszer alkalmazását.

Bevonatrendszer
Alapozó réteg: 
Alapfelületek előkészítése fejezetben leírtak alaján. 

Közbenső bevonatréteg:
Muresko maximum 10% tiszta vízzel higítva.

Fedőbevonat:
Higítatlan vagy maximum 5% tiszta vízzel higított Muresko.
Befejező, fedőréteg esetén javasoljuk a termék hígítatlan alkalmazását. Az anyag túlhígítása befolyásolhatja a tulajdonságait (pl. fedőképesség, színárnyalat, ellenállóképesség, speciális jellemzők).

Durva vakolatstruktúra megtartása:
A higiítsa az alapozó vagy közbenső réteget maximum 15–20%-ban, fedőbevonatot maximum 10%-ban tiszta vízzel.

Felhasználás
Kb. 200 ml /m2 /rétegenként, sima alapfelület esetén. Az anyagfelhasználás nagymértékben függ az alapfelület minőségétől és a felhordás módjától. A megadott érték tájékoztató jellegű, pontos értéket a helyszínen próbafestéssel kell meghatározni.
Annak érdekében, hogy az alga- és gombaképződés ellen a lehető leghatékonyabb védelmet biztosítsuk két rétegben 400 ml /m2 anyagigényű bevonatot kell alkalmazni, hogy az átlagos rétegvastagság legalább 200 µm legyen.

Feldolgozási feltételek
Az alkalmazás és a száradás során az alapfelület, anyag és a környezet alsó hőmérséklethatára +5 °C. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen. Figyeljünk az éjszakai fagyokra!

Száradás/száradási idő
+ 20 °C-nál és egy 65 %-os relatív páratartalom mellett 4-6 óra után a felület már száraz és újra festhető, 24 óra elteltével esőálló lesz. Kb. 3 nap múlva szárad ki teljesen és válik terhelhetővé. Alacsonyabb hőmérsékleten és magasabb relatív páratartalomnál a száradási idő arányosan növekszik.

Szerszámok tisztítása
Használatot követően azonnal vízzel.

Megjegyzés
A foltosódás elkerülése érdekében a nagyobb felületeket nedves a nedvesre történő eljárással, egy munkafázisban kell bevonni. Vízzel terhelt vízszintes felületeken a termék nem használható. Ne alkalmazza napsütötte alapfelületeken valamint erős szél, köd, eső, relatív magas páratartalom és fagyveszélyes időjárási körülmények között. Napsütötte időszakokban javasoljuk, hogy a termék felhordása mindig a napsütötte oldalt követve történjen.

A világossági/fényeségi érték meglévő stabil pórusbetonbevonatok esetén nagyobb, mint 30, hőszigetelőrendszerek esetében nagyobb, mint 25-nek kell lennie. Csak sértetlen többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek (THR /ETICS /WDVS) kezelhetőek festéstechnikai eszközökkel. Sérült felülethez a Capatect felújító rendszert ajánljuk. A polisztirol hőszigetelőmaggal ellátott homlokzati hőszigetelő rendszeren nem alkalmazható oldószertartalmú alapozó, kivétel Dupa-Putzfestiger.

Sötét színárnyalatok esetén a karcolások mechanikai sérüléseket (fényes csikókat) eredményeznek (írás-effekt), mely a termék jellemzője.

A szokásosnál nagyobb páratartalomnak kitett homlokzati területeken vagy akár helyi természetes időjárási viszonyok között megnő a gombák és algák kialakulásának kockázata. A Muresko speciális hatóanyagot tartalmaz, melynek köszönhetően filmvédelmet képez a homlokzaton és ellenáll a szerves anyagok (algák és gombák / penész) kialakulásának. A hatóanyag tartós védelmet biztosít de a hatást a speciális homlokzati feltételek korlátozzák, mint pl. a szerves anyagok kialakulása erőssége, valamint a nedvesség intenzitása. Ennek következtében a tartós védelem nem garantálható. Ilyen esetben a felület megtisztítását követően OptiGrund E.L.F. helyet Capatox vagy Fungigrund használata javasolt.

Nedves időjárási viszonyok (eső, köd, harmat) esetén, a hideg felületeken az adalékanyagokból sárgás- átlátszó, enyhén fényes- és ragadós nyomok, felületi effektusok jelentkezhetnek az időjárás által okozott lassú száradás következtében. Az adalékanyagok nyomai vízzel oldhatóak és elegendő vízmennyiség hatására eltűnnek, mint pl. ismétlődő intenzív esőzések. A megszáradt bevonat minőségét e változások nem befolyásolják. Közvetlen átdolgozás esetén az adalékanyagok nyomait előzetesen nedvesíteni kell és rövid reakcióidő után teljesen el kell távolítani, le kell mosni. A megtisztított felületet CapaGrund Universal-al alapozzuk. A nyomok nem fordulhatnak elő, nem jelentkezhetnek amennyiben az anyagot megfelelő éghajlati viszonyok között alkalmazzák.

A homlokzat, mint minden emberi használatra készült szerkezet- igényli a „jógazda” magatartást, többek között a folyamatos figyelemmel kísérést és szükség esetén a felület megelöző karbantartását, tisztását.