Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Oregoni Duglászfenyő hobbi fa 48 mm x 145 mm x 300 mm

3.980 Ft

A Douglas-Fir (magyarosítva duglászfenyő) faanyag jelenti a világ legfontosabb rétegelt lemez alapanyagát. Tömörfa formájában az óriási rönköket a nehéz épületszerkezeteknél alkalmazzák. Készülnek belőle laminált boltozatok, tetőszerkezetek, gerendák, valamint használják kül-és beltéri faszerkezetek készítésére, dokk-és kikötőépítésben, tengeri cölöpözésre, hajóépítésre. Jó bányafa, készül belőle vasúti talpfa, vegyi művek és sörfőzdék tartálya, valamint desztilláló medence.

A termék fűrészelt felületű.

 Kérdésem van a termékkel kapcsolatban

Cikkszám: CF48145300
Szállítási idő: H-P 10:00 után
Tatán átvehető: H-P 10:00 után
Szerezhető hűségpontok: 80
Vedd át személyesen
Ingyenes átvétel Tatán vagy Sopronban.
Fizetési lehetőségek
Fizethetsz készpénzzel, banki átutalással, vagy bankkártyával.
Környezettudatos csomagolás
Kizárólag újrahasznosított anyagokból készült csomagolást használunk.
3.980 Ft

Részletek

Növekedés

Ez a faj nem igazi fenyőféle. Az Egyesült Államokban oregoni fenyő, Angliában pedig kolumbiai fenyő néven ismert. Kanadában és az Egyesült Államokban ezek a fák elérhetik a 90 méteres magasságot is, de átlagosan 45-60 méteresek, törzsátmérőjük 1-2 méter. A törzs a fa magasságának kb. 2/3 részéig ágaktól mentes, tiszta, így a faanyag nagy része csomó- és hibamentes.


Elterjedés

A duglászfenyő igen nagy számban előfordul Brit Kolumbiában (Kanada), Washingtonban, Oregonban, Wyoming-on keresztül Új-Mexikóig, valamint nyugaton a Csendes-óceáni partvidéken. Ma már Európában, Ausztráliában és Új-Zélandon is megtalálható.


Megjelenés

A szijács kissé világosabb a gesztnél, amelynek színe világos vörösesbarna. Az éles vágással előállított felületeken és a hámozva készített furnérokon jól látható az évgyűrűk mintázata. A rajzolat többnyire csíkos, de lehet hullámos, vagy spirális is. Az anyagszerkezet közepesen tagolt és egyöntetű.


Tulajdonságok

A duglászfenyő sűrűsége 530 kg/m³ kiszárítva. A faanyag viszonylag gyorsan és jól szárad, általában nem nagy vetemedési hajlammal, a csomók körül azonban elrepedhet, aminek hatására a faanyag szétválhat. A gyantajáratok a hosszanti felületeken finom barna vonalak formájában láthatóak. Használat közben a faanyag stabil. Hajlítószilárdsága, bütűnyomása és merevsége nagy, ütőszilárdsága közepes, hajlíthatósága viszont gyenge. Kézi és gépi megmunkálása egyaránt könnyű, de mivel a vágóéleket közepesen tompítja, ezért azokat folyamatosan élezni kell. A duglászfenyő rovartámadásra érzékeny, mérsékelten tartós faanyag, nehezen telíthető.

Paraméterek

Fafaj Oregoni Douglászfenyő
Hosszúság 300 mm
Szélesség 145 mm
Vastagság 48 mm