Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nyugati vörös cédrus hobbi fa 95 mm x 95 mm x 300 mm

7.890 Ft
Menny.:db

Az óriás tuja (thuja plicata) Észak-Amerikában honos tujafaj, gyakran vörös cédrusnak is nevezik. Kültéri építkezéseknél igen kedvelt, készülnek belőle villanyoszlopok, hajópadlók. Előszeretettel készítenek belőle ruhásszekrényeket, ládákat. Mivel könnyű, rugalmas és erős, gitárok tetőanyagának is jó. 

Egy oldala gyalult felületű, a többi fűrészelt.

Cikkszám: WRC9595300
Várható szállítás: 2-4 munkanap
Szerezhető hűségpontok: 158
Átvételi lehetőségek
Házhozszállítás, átvétel személyesen, csomagpont.
Fizetési módok
Utánvét, átutalás, online kártyás fizetés.
Kérdésed van?
Kollégáink több éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésedre.
7.890 Ft
Menny.:db
Gyakran együtt vásárolt termékek:

Leírás

Felhasználás

A fája egyenes és sima, kevés boggal. A puha, vörösesbarna fát nemcsak különleges megjelenése és illata miatt kedvelik, de azért is, mert nem korhad. Utóbbi tulajdonsága miatt a kültéri építkezéseknél igen kedvelt; készülnek belőle villanyoszlopok, hajópadlók és tetőzsindelyek. Mivel olajai elűzik a molyféléket és az egyéb kártevőket, előszeretettel készítenek belőle ruhásszekrényeket és ládákat; egy jobb láda több mint 100 évig megtartja olajos illatát. Mivel könnyű, rugalmas és erős, gitárok tetőanyagának is jó.


Az élő fa

Az óriás tuja (Thuja plicata) a tűlevelűek (Pinopsida) osztályában a fenyőalakúak (Pinales) rendjébe, sorolt ciprusfélék (Cupressaceae) családjában a tuja (Thuja) nemzetség) egyik faja. Rendszertanilag helytelenül, de gyakran vörös cédrusnak is nevezik. Az Észak-Amerikában honos két tujafaj egyike. Az angolban a 'tuja' jelentésű latin „Arborvitae” szó jelentése 'életfa'. Érdekes módon az északnyugati őshonos népek is ehhez hasonlóan nevezték, „hosszú életet adó”-nak mondták.


Megjelenés, felépítés

Nagy fa: magassága 12-45 méter, átmérője akár 7 méter is lehet. Koronája szabályos kúp alakú. Szétterülő ágai kissé lehajlanak - olyannyira, hogy ha magányosan nő, a földre fekhetnek. Vezérhajtása felszálló rakétához hasonlatosan mereven fölfelé tör. Zárt erdőkben felkopaszodik, mert ilyen helyeken csak a felső ágaknak jut fény. Az elterjedt „vörös cédrus” nevet sötét vörösbarna kérgéről kapta. Ez a kéreg puha és rostosan bordás; ültetvényekben többnyire szürkésebb és keményebb. Ágrendszere sűrű.

Paraméterek

Fafaj Óriás tuja (Thuja plicata, "nyugati vörös cédrus")
Hosszúság 300 mm
Szélesség 95 mm
Vastagság 95 mm