Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Spanyol cédrus hobbi fa 20 mm x 100 mm x 420 mm

1.690 Ft

A cedrela vagy cedro a trópusi Dél- és Közép-Amerikában honos lombos fa, az abból nyert középlágy–középkemény faanyag. Megtévesztő neve ellenére nem a cédrus rokona, inkább a mahagóni családjába tartozik (meliaceae), de anyagának kellemes illata valóban a cédrust idézi. A hangszerészet fontos anyaga, stabilitása révén a klasszikus gitár legkiválóbb nyak-anyaga, de Latin-Amerikaszerte használják pengetős hangszerek szinte minden részéhez. A kubai szivarosdobozok is „kubai cédrusból” készülnek, a fa beivódott illata a szivarok aromájának fontos összetevője.

Egy oldala gyalult felületű, a többi fűrészelt.

Cikkszám: SC20100420
Raktárkészlet H-P 10:00 után
Tatán átvehető: H-P 10:00 után
Szerezhető hűségpontok: 34
Egységár: 4,02 Ft/mm
Gyors, biztonságos rendelés
Termékeink akár másnapra nálad lehetnek.
Fizetési lehetőségek
Fizethetsz készpénzzel, banki átutalással, vagy bankkártyával.
Kérdésed van?
Szívesen segítünk! Kollégáink több éves szakmai tapasztalattal állnak rendelkezésedre.
Válaszd ki a méretet
1.690 Ft

Leírás

Megmunkálás

Minden eljárással könnyen megmunkálható, jól fűrészelhető, késelhető, hámozható. A váltakozó növésű anyag néha nehezen gyalulható, faragható. Közepesen hajlítható.


Rögzítés

Jól szögezhető, csavarozható, jól ragasztható.


Felhasználás

Elsősorban furnért készítenek belőle, de a bútorgyártásban is használják, szerkezeti anyagként is alkalmazzák a külső és belsőépítészetben kis igénybevétel esetén, valamint parkettának, lépcsőnek, ajtónak. A hangszerészet fontos anyaga, stabilitása révén a klasszikus gitár legkiválóbb nyak-anyaga, de Latin-Amerika szerte használják pengetős hangszerek szinte minden részéhez. A kubai szivarosdobozok is „kubai cédrusból” készülnek, a fa beivódott illata a szivarok aromájának fontos összetevője.


Az élő fa

A Cedrela nemzetségbe tartozó fák Dél- és Közép-Amerika trópusi, szubtrópusi területein fordulnak elő az alsó esőerdőkben, félörökzöld esőerdőkben, a montán esőerdők alsó magassági fokozatában különálló faként vagy csoportosan. Magasságuk 20 - 35 m, törzsük hengeres, a támaszgyökerek 3 m magasságig is felfutnak.


A faanyag

A szíjács 3 - 5 cm vastag, világosszürke - szürkésrózsaszín, nem használják, a geszt rózsaszín - világos vörösesbarna, utánsötétedik. Előfordul a váltott irányú csavaros növés, emiatt a beeső fény iránya szerint szabálytalan, szélesebb fénycsíkokat, foltokat mutat. A pórusok nagyok, a látható növekedési zónáknak megfelelően csoportosulnak, a bélsugarak szabad szemmel alig észlelhetők. Balzsamos illata van, íze néha keserű.

Paraméterek

Fafaj Spanyol cédrus
Hosszúság 420 mm
Szélesség 100 mm
Vastagság 20 mm