Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Spanyol cédrus hobbi fa 50 mm x 170 mm x 300 mm

Dictum
4.829 Ft

A cedrela vagy cedro a trópusi Dél- és Közép-Amerikában honos lombos fa, az abból nyert középlágy–középkemény faanyag. Megtévesztő neve ellenére nem a cédrus rokona, inkább a mahagóni családjába tartozik (meliaceae), de anyagának kellemes illata valóban a cédrust idézi. A hangszerészet fontos anyaga, stabilitása révén a klasszikus gitár legkiválóbb nyak-anyaga, de Latin-Amerikaszerte használják pengetős hangszerek szinte minden részéhez. A kubai szivarosdobozok is „kubai cédrusból” készülnek, a fa beivódott illata a szivarok aromájának fontos összetevője.

A termék fűrészelt felületű.

 Kérdésem van a termékkel kapcsolatban

Cikkszám: SC50170300
Szállítási idő: H-P 10:00 után
Tatán átvehető: H-P 10:00 után
Szerezhető hűségpontok: 97
Vedd át személyesen
Ingyenes átvétel Tatán vagy Sopronban.
Fizetési lehetőségek
Fizethetsz készpénzzel, banki átutalással, vagy bankkártyával.
Környezettudatos csomagolás
Kizárólag újrahasznosított anyagokból készült csomagolást használunk.
4.829 Ft

Részletek

Megmunkálás

Minden eljárással könnyen megmunkálható, jól fűrészelhető, késelhető, hámozható. A váltakozó növésű anyag néha nehezen gyalulható, faragható. Közepesen hajlítható.


Rögzítés

Jól szögezhető, csavarozható, jól ragasztható.


Felhasználás

Elsősorban furnért készítenek belőle, de a bútorgyártásban is használják, szerkezeti anyagként is alkalmazzák a külső és belsőépítészetben kis igénybevétel esetén, valamint parkettának, lépcsőnek, ajtónak. A hangszerészet fontos anyaga, stabilitása révén a klasszikus gitár legkiválóbb nyak-anyaga, de Latin-Amerika szerte használják pengetős hangszerek szinte minden részéhez. A kubai szivarosdobozok is „kubai cédrusból” készülnek, a fa beivódott illata a szivarok aromájának fontos összetevője.


Az élő fa

A Cedrela nemzetségbe tartozó fák Dél- és Közép-Amerika trópusi, szubtrópusi területein fordulnak elő az alsó esőerdőkben, félörökzöld esőerdőkben, a montán esőerdők alsó magassági fokozatában különálló faként vagy csoportosan. Magasságuk 20 - 35 m, törzsük hengeres, a támaszgyökerek 3 m magasságig is felfutnak.


A faanyag

A szíjács 3 - 5 cm vastag, világosszürke - szürkésrózsaszín, nem használják, a geszt rózsaszín - világos vörösesbarna, utánsötétedik. Előfordul a váltott irányú csavaros növés, emiatt a beeső fény iránya szerint szabálytalan, szélesebb fénycsíkokat, foltokat mutat. A pórusok nagyok, a látható növekedési zónáknak megfelelően csoportosulnak, a bélsugarak szabad szemmel alig észlelhetők. Balzsamos illata van, íze néha keserű.

Paraméterek

Fafaj Spanyol cédrus
Hosszúság 300 mm
Szélesség 170 mm
Vastagság 50 mm