Részletek
MI AZ A HSS - HIGH SPEED STEEL?
A HSS (High Speed Steel), magyarul gyorsacél, egy rendkívül kemény és kopásálló szerszámacél fajta, amelyet kifejezetten nagy fordulatszámú forgácsoló szerszámokhoz fejlesztettek ki. Nevét onnan kapta, hogy még magas hőmérsékleten is megőrzi keménységét, így nagy sebességű forgácsolás során is kiválóan teljesít. Ez az anyag különösen ideális esztergaszerszámok, fúrószárak, marók, gyaluk és egyéb forgácsoló eszközök gyártásához.
HŐÁLLÓSÁG ÉS HŐKEZELHETŐSÉG
A HSS egyik legnagyobb előnye, hogy akár 600 °C fölötti hőmérsékleten is megtartja keménységét, így nem lágyul el hosszabb használat során sem. Ez különösen fontos esztergálásnál, ahol a szerszám és az anyag közötti súrlódás jelentős hőtermeléssel jár.
KIVÁLÓ ÉLETTARTAM
A HSS szerszámok éltartóssága messze meghaladja az egyszerű szénacél szerszámokét. Ennek köszönhetően kevesebb újraélezést igényelnek, hosszabb ideig dolgozhatsz vele anélkül, hogy cserélni kellene.
MEGBÍZHATÓSÁG
Akár kezdő vagy, akár profi fémmegmunkáló vagy, a HSS szerszámok biztos alapot jelentenek a pontos és precíz munkavégzéshez.
Szabó Janó
Szabó János vagyok 42 éves Tapolca-Diszelben élek családommal. Veszprémbe a Táncsics Mihály Faipari Szakközépiskolában végeztem faipari technikusként, innen ered a fa szeretete. A faesztergályozással kb. 10 éve foglalkozom, az alapokat könyvekből és ismertebb külföldi faesztergályosoktól tanultam, mint pl: Glenn Lucas. Minden évben részt veszünk az Országos Faesztergályos találkozón, itt is sokat tanulhatunk az idősebb nagyobb tapasztalattal rendelkező esztergályosoktól. Alapító tagjai vagyunk a Magyar Faesztergályos Egyesületnek.
Nagyon szeretek esztergálni, nem telik el úgy egy nap se, hogy ne kapcsoljam be az esztergapadot, vagy ne fenjem meg vésőim. Mikor kezembe veszem a vésőt és elindítom az esztergát, már csak a fa és én vagyok, ilyenkor teljesen átadom magam a szenvedélynek. Nagy öröm nézni, hogy egy fadarabból hogy lesz egy szép formás, kecses tárgy. Nagyon szeretem a fa illatát, sokszor mikor nedves fával dolgozok, ilyenkor még intenzívebb az illat, olyan mint ha egy francia pékségbe járna az ember, egyfajta illatorgiában van része. Arra törekszem,hogy aki megrendel tőlem például egy tálat, és ránéz, kezébe veszi, egy olyan érzés töltse el, amilyen engem is az alkotás alatt. Elégedettség, nyugodtság.
Kedvenc fafajaim: feketedió, juhar, tiszafa, dió, cseresznye